Vuurwerk?! Nee, bedankt!

Elk jaar rond deze tijd beginnen we ons zorgen te maken. Hoeveel vuurwerk zal er dit jaar worden afgeschoten? Zullen mensen de regels volgen? Welke van onze dieren zullen ontsnappen, of erger…

Hoewel oudejaarsavond een feest hoort te zijn is het voor onze dieren een moment van heel veel stress. Niet alleen hebben heel wat huisdieren schrik van de knallen, ook de dieren op onze sanctuary weten niet wat er gebeurt, waar die knallen vandaan komen en wanneer dat helse lawaai stopt.

Elke oudejaarsavond patrouilleren we daarom op onze weides en proberen we te verhinderen dat sommige dieren uit schrik vluchten en uitbreken. We proberen de dieren die het ergst te lijden hebben onder stress te kalmeren, maar het is onmogelijk om ze allemaal gerust te stellen. Sommige dieren hebben door hun voorgeschiedenis – in de dierindustrie – een erg zwakke gezondheid en kunnen de stress simpelweg niet aan. Voor hen baat onze hulp niet, hoe graag we dat ook willen.

Er zijn zoveel mooie, duurzame en diervriendelijke alternatieven voor vuurwerk die ervoor zorgen dat oudejaarsavond een feest kan zijn voor iedereen.

Daarom, investeer in lichten of zoek alternatieven op indien je een lichtspektakel wilt. Denk aub aan het leven van de dieren.

Wil je helpen deze boodschap te verspreiden, plaats dan één van de onderstaande foto’s, profielfoto, omslagfoto en stories op je facebookprofiel of instagramkanaal. Verspreid foto’s via mail, Whatsapp of messenger. Vergeet aub Forrest & Friends niet te taggen (facebook: @Forrestfriendsvzw, instagram: @friendsforrest), zo kunnen wij jouw post delen, want samen hebben we een veel groter bereik.

Check de reglementering in jouw buurt (zoals op deze website van de brandweer of op de website van je gemeente) want op heel veel plaatsen is vuurwerk knallen simpelweg verboden. Ga het gesprek met je buren aan (liefst op voorhand en niet op de avond zelf) en indien het echt niet anders kan, bel de lokale politie op en dien klacht in.

Laten we er samen een veilig oudejaar van maken, voor iedereen!

Onze verzorgster Katleen getuigt:

Vuurwerk zorgt voor vele ‘oohs’ en ‘aahs’,  maar het wordt meer en meer duidelijk dat er (te)veel nadelen zijn aan het geknal. Vuurwerk bevat zware metalen die zorgen voor lucht-, water- en bodemverontreiniging, vuurwerk is regelmatig de oorzaak van brandwonden, amputaties en branden en door vuurwerk raken heel wat dieren in de problemen.

Iedereen weet dat honden en katten angstig kunnen reageren op het geknal, maar ook weidedieren houden niet van vuurwerk. Uitbreken uit de stal, vasthangen in de omheining, hartstilstand,… komen helaas te veel voor door vuurwerk. En dan zijn er nog de wilde dieren. Vogels worden onnodig wakker geknald tijdens oudjaar en verliezen hierdoor energie in een periode van koude en voedselschaarste. Ook dieren in winterslaap en winterrust worden wakker door het geknal en raken gedesoriënteerd.

Natuurlijk houden wij ook van een feestje en willen we geen party pooper zijn. Dus geniet van elkaars gezelschap de komende feestdagen en verwarm je hart door die centjes voor dat geplande vuurwerk te doneren aan een asiel.

Op die manier is iedereen gelukkig 
:heart:

Foto’s werden gemaakt voor The Untold, de bewerking door Amanti