Vergrijzing op de sanctuary!

Oud worden, we kunnen het niet tegenhouden en dat is bij onze dieren niet anders. Alles gaat wat trager, de pijntjes, de kwaaltjes… Oh ja, onze dieren kennen er alles van.
In de afgelopen 6 jaar vonden een heleboel dieren een nieuwe thuis bij ons. Sommigen piepjong, anderen stokoud, sommigen voor heel even, anderen voor altijd.  Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze zijn stuk voor stuk onze kindjes en worden door iedereen vertroeteld.
We vierden recent ons 6-jarig bestaan, jong hé, dat vinden wij althans, maar onze dieren niet. Voor een heel aantal van hen betekent dit dat ze jongvolwassen waren toen ze hun eerste stapjes bij ons zetten, maar nu oude knarren zijn.
Wist je dat een hangbuikvarken ongeveer 15 jaar oud wordt en een groot varken ongeveer 11 jaar? Een aantal grote varkens waren 3 jaar bij aankomst, Kattie was er zelfs al 6! We kunnen nauwelijks geloven hoe snel het allemaal gegaan is en dat onze sanctuary letterlijk aan het vergrijzen is.
Wat extra medicatie, wat meer gegrommel en wat trager rechtkomen, het beeld op de sanctuary is stevig veranderd! Het zorgt voor meer kosten en zeker ook meer inspanningen van de verzorgers, want die senioren weigeren al wel eens hun pilletjes te slikken :wink:
Het beeld lijkt tragisch, een hoop oudjes bijeen waar we binnenkort ook een voor een afscheid van zullen moeten nemen, maar dat is niet hoe wij ernaar kijken.
Wat wij zien is prachtig: een groep dieren die normaal nog voor hun pubertijd hun dood zouden kennen, die door toeval bij ons terecht kwamen, nu de kans krijgen om oud te worden! De kans krijgen om een decennium op deze planeet rond te lopen ipv enkele weken of maanden. De kans krijgen om te wroeten, te scharrelen, te grazen, om soortgenoten en niet-soortgenoten te leren kennen en banden op te bouwen. De kans krijgen om graag gezien te worden door mensen en die mensen zover krijgen je ontbijt op bed te brengen als het opstaan een ochtend wat moeilijker blijkt.
Dieren die de kans krijgen een leven in zijn totaliteit mee te maken, van baby tot peuter, van kind tot puber en van volwassenen tot, ja, senior <3