Gelukkige verjaardag, Rosalinde Katleen!

5 jaar geleden zag Rosalinde het levenslicht op een melkkoeienbedrijf. Rosalinde was deel van een tweeling, ze had nog een broertje.
Bij meer dan 90% van de rundertweelingen van verschillend geslacht (stier en koe dus) is het koekalfje intersex. Een kween heet dat bij runderen.

Stierkalfjes van melkkoeien zijn niet zoveel waard. De boer heeft immers maar 1 stier nodig om de koeien te bevruchten en de stierkalfjes geven later geen melk. Dus worden ze ofwel onmiddellijk gedood ofwel dienen ze voor kalfsvlees.
Het koekalfje is wel waardevol want zij gaat later melk geven. Echter wanneer dat koekalfje deel is van een tweeling van verschillend geslacht is ze zo goed als zeker een kween. Kwenen kunnen niet zwanger worden en dus ook geen melk geven. Kwenen hebben ook minder spiermassa dan hun broertjes, dus zijn ze economisch niet interessant om vet te mesten voor kalfsvlees. Kwenen zijn alleen maar verlies voor de boer en worden dus zo snel mogelijk geƫuthanaseerd.
De boer van Rosalinde kreeg dit niet over zijn hart en stond haar af aan ons en daarmee was Rosalinde het allereerste rund bij Forrest and Friends :heart:

Ondertussen is Rosalindeke een volwassen koe die altijd zin heeft in aandacht, altijd wil weten wat je aan het doen bent en ten volle geniet van haar luilekkerleven!

Gelukkige verjaardag, lieverd, en we vergeten nooit het lot van jouw broertje en andere stierkalfjes!