varkens

Everzwijnen uit Mol: van 3 naar 11

Je herinnert je vast nog wel de hele saga omtrent de 3 (gekruiste) everzwijnen die we onlangs opvingen op vraag van de gemeente Mol (zie onze facebook post over de rescue). 4 volwassen dieren en 2 biggen bevonden zich in de tuinen van deelgemeente Achterbos en het was lang onduidelijk of het nu om gedomesticeerde everzwijnen of een andere varkenssoort ging.

Na contact met ons, schakelde de gemeente de lokale WBE (Wildbeheerseenheid) in om de dieren op een veilige manier ergens samen te drijven zodat ze gevangen en naar ons getransporteerd konden worden. Spijtig genoeg liep dit niet zoals gepland en werden de 2 biggen (!) op een laffe manier afgeknald. De buurtbewoners die hier getuige van waren haalden hun verhaal bij de gemeente, waarna deze overschakelde naar een ander plan met hun eigen medewerkers. Deze leken slaagden er, in tegenstelling tot de ervaren jagers, wel in om 3 van de 4 volwassen dieren op een veilige manier tot bij ons te krijgen. Het 4de dier werd niet meer opgemerkt (ook hier moeten we geen tekening bij maken).

Omdat wij als erkend varkensasiel uiteraard tegen het nodeloos kweken van deze dieren zijn, planden we zo snel mogelijk de castratie van de enige beer in. De quarantaineperiode indachtig verscheen onze vaste dierenarts dan ook stipt 2 weken later om de operatie uit te voeren. Maar de verrassing was compleet toen we merkten dat één van de zeugen opeens met 8 biggen in haar stal lag. De beer had zijn werk dus al maanden geleden gedaan (de draagtijd bij varkens bedraagt 3 maanden, 3 weken en 3 dagen) en wij konden nu het resultaat bewonderen. Zoals je in de foto’s en filmpjes kan zien, is er inderdaad in het verleden een kruising met een gedomesticeerd varken geweest.

We gaan nu dan ook op zoek naar adoptanten voor de dieren. Liefst van al zijn we op zoek naar een plek waar de hele groep samen naartoe kan gaan ( vakantiepark, ..), maar particuliere adoptie mag en kan ook. Heb je interesse in de adoptie? Neem dan zeker een kijkje op onze adoptie-pagina.

varkens

De biggen waren tijdens ons opendeurweekend de lievelingen van de weide. We zijn dan ook heel erg blij dat we hen uit de handen van de jagers hebben kunnen redden. De opvang kost ons heel wat werk en middelen. Wil je ons helpen met de zorg overweeg dan zeker om vrijwilliger bij ons te worden (sporadisch of op vaste basis)? Wil je ons helpen de kosten te dragen, overweeg dan zeker een donatie.

Eén ding is alvast duidelijk: de varkens zitten veilig bij ons. En we hopen dat jij je net als wij vragen stelt met ‘tamme’ everzwijnen en de gruwelijke praktijk van biggen af te knallen. Forrest & Friends is dan ook grote fan van de ‘Ban de Jacht-campagne’ van dierenrechtenorganisatie Animal Rights en we roepen iedereen op om hun grond te jachtvrij te maken.

Toen ze ons belden dacht ik ‘wij kunnen helemaal geen wilde dieren opvangen’, maar deze dieren zijn helemaal niet wild, ze zijn tam. Dan vraag ik me af wie er voor verantwoordelijk is dat deze dieren in de natuur rondlopen. Nu, wild of niet, op dieren schieten is geen manier om er mee om te gaan. Deze tamme everzwijnen zijn veilig en we zullen er een goede thuis voor zoeken, maar ik houd mijn hart vast voor wat er met de everzwijnen gebeurt in die bossen. Hoog tijd dat we alternatieven vinden voor de jacht.’ – Dimitri