Rescue

Unieke maar broodnodige interventie

We werden vandaag opgebeld door de politie van Leuven met de vraag of we een varken konden evacueren uit hartje Leuven. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat het dier zich in een appartement bevond… op de 2e verdieping!

We zijn ondertussen al wel wat gewend met onze jarenlange ervaring, maar een volwassen varken op een appartement was zelfs voor ons uniek. De omstandigheden waarin het dier zich bevond waren daarenboven schrijnend. Zo bevond het dier zich al een jaar in een donkere kamer tussen verscheurde matrassen, lakens en zijn eigen uitwerpselen. Varkens zijn zeer gesteld op hun hygiƫne dus dit moet voor hem een hel geweest zijn.Omdat we niet wisten wat we gingen aantreffen, namen we voor de zekerheid al ons interventiemateriaal mee: dit gaat van drijfplaten, vangnetten, benches tot een draagberrie en zelfs verdovende medicatie.

Eenmaal ter plaatse bleek er in het gebouw ook geen lift te zijn dus moesten we hem via een gammele, smalle trap naar beneden zien te krijgen.

Gelukkig was hij zeer zachtaardig en met een beetje dwang paste hij net in onze grootste bench. Met wat spierkracht en zweet kregen we hem dan ook veilig op het gelijkvloers en daarna in onze trailer. De politie was duidelijk opgezet met onze graad van professionalisme, zowel qua planning, snelheid van uitvoering als onze zachtaardigheid met het dier.

Ons grootste ‘klein geluk’ was echter toen we hem bij soortgenoten konden zetten (voor de eerste keer in zijn leven!) en hij meteen begon te wroeten in de aarde, iets wat hij enkel instinctief kende.Nu volgen er nog enkele medische interventies (klauwen kappen, castreren, …) en dan gaan we op zoek naar zijn gouden stalletje.

Dimitri:

“Ik heb al wel wat gezien bij interventies, maar dit was ook voor mij nieuw. Het doet dan extra deugd om het dier tussen soortgenoten te zien, terwijl het zijn natuurlijke gedrag kan tonen. We gaan ons best voor hem doen.