Forrest & Friends redden samen met 8 andere asielen 194 dieren van de slacht uit illegale slachthuizen.

Diest – Op woensdag 28 juni werden de eerste twee clandestiene slachthuizen ontdekt na inspecties door het FAVV en de Cel Dierenwelzijn van het Waalse Gewest (UBEA) in de wijken Borinage en Tournaisis; 109 schapen en 10 geiten stonden op het punt om illegaal geslacht te worden. De inspecteurs namen de enige beslissing die nodig was in het belang van de dieren: een inbeslagnamebevel en contact opnemen met de opvangcentra om de dieren op te vangen.

Toelichting

Het FAVV, de Cel Dierenwelzijn van het Waalse Gewest (UBEA) en 8 dierenasielen (Animaux en Péril, Le Rêve d’Aby, Help Animals, Au Bonheur Animal, Equi’Chance, Forrest & Friends, De Ark van Pollare en Animal sans Toi…t) hebben zich twee dagen lang ingezet om 184 schapen en 10 geiten te redden die bestemd waren om illegaal geslacht te worden.

Achtergrond

Voorbeeldige samenwerking tussen asielen
Zodra de autoriteiten belden, kwam een netwerk van verenigingen bijeen om ervoor te zorgen dat zo’n groot aantal dieren zo efficiënt mogelijk kon worden opgevangen. 5 Waalse asielen en 2 Vlaamse asielen reageerden en gingen op weg naar de Borinage, de eerste plaats waar beslag werd gelegd, waar 89 schapen en 10 geiten van een gewisse dood zouden worden gered.


Terwijl de opvangvoertuigen zich klaarmaakten om weer op weg te gaan, werden de teams op de hoogte gebracht van de ontmanteling van een tweede clandestien slachthuis in de buurt van Tournaisis, waar 30 schapen op het punt stonden geslacht te worden. Opnieuw gaven de verenigingen gehoor aan de oproep en bundelden hun krachten om de dieren op te vangen.

Behandeld als louter handelswaar
Ter plekke worden de schapen onder erbarmelijke omstandigheden gehouden: ze zitten opeengepakt in provisorische onderkomens gemaakt van oude pallets en metalen platen, allemaal gebouwd op een terrein dat lijkt op een vuilnisbelt.


De dieren komen uit veel Europese landen en hebben lange reizen moeten doorstaan voordat ze met dezelfde zorg als levenloze goederen werden opgeslagen en uiteindelijk geslacht. Sophie Locatelli, voorzitter van Rêve d’Aby en vicevoorzitter van Animaux en Péril legt uit: “De interventie kwam precies op tijd! Sommige dieren hadden hun poten al vastgebonden en waren klaar om onder het mes te gaan”. Een voor een werden de dieren uit deze dramatische situatie gehaald door leden van de verenigingen en naar de voertuigen van de VZW gebracht.


De verenigingen kwamen de volgende dag in actie om 47 schapen te redden. Op donderdag 29 juni kwamen Animaux en Péril, Le Rêve d’Aby, Help Animals, Au Bonheur Animal, Equi’Chance, Forrest & Friends, De Ark van Pollare en Animal sans Toi…t tussenbeide op een boerderij in Wallonië Picarde waarvan de eigenaars illegaal schapen slachten. Toen de vrijwilligers van de verenigingen arriveerden, waren het slachtafval en de koppen van onlangs geslachte schapen nog niet verwijderd. Dankzij de snelle controles van de autoriteiten konden echter 47 jonge lammeren worden geëvacueerd en verdeeld over de verschillende opvangcentra.

In twee dagen hebben de 8 opvangcentra een fenomenaal aantal van 194 schapen en geiten opgenomen.


In quarantaine en intensieve zorg geplaatst
Nadat elk dier door de dierenartsen van de verschillende opvangcentra was onderzocht, werd duidelijk dat hun rapporten zeer vernietigend waren. Het grootste deel van de kudde lijdt aan uitdroging, vermagering en “transportkoorts”, die in sommige gevallen leidt tot ernstige longontsteking met een levensbedreigende prognose.


Een groot deel van de schapen is ook getroffen door een besmettelijke huidziekte die bekend staat als besmettelijke Ecthyma. Sommige schapen lijden aan diepe laesies, zweren of puisten. Daar houdt de beproeving van de dieren niet op, want bij sommige worden de achtervoeten volledig weggevreten door maden, veroorzaakt door diarree en gebrek aan verzorging.


Een nieuw leven begint
Geconfronteerd met deze trieste feiten begonnen de teams van de verenigingen snel met een moeizaam verzorgingsprotocol, waarvan de eerste fase, die echt bevrijdend was voor de schapen, het scheren van deze vacht van ongedierte was. De schapen en geiten werden vervolgens inwendig en uitwendig behandeld tegen parasieten en kregen een basisverzorging voor hun poten.


De dieren zijn op het nippertje gered en zitten nu veilig in de verschillende opvangcentra. Na een periode van quarantaine onder het toeziend oog van verzorgers en vrijwilligers, zullen de schapen en geiten kunnen genieten van uitgestrekte weiden. Animaux en Péril, Le Rêve d’Aby, Help Animals, Au Bonheur Animal, Equi’Chance, Forrest & Friends, De Ark van Pollare en Animal sans Toi…t wil graag de verschillende politiezones bedanken die de teams van agenten hebben begeleid tijdens deze drie gespannen inbeslagnames.


De asielen willen hulde brengen aan de uitstekende samenwerking met de agenten van UBEA en AFSCA. Het werk van deze twee autoriteiten toont eens te meer hun bereidheid om streng op te treden tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor dierenmishandeling.