Inbeslagname runderen

De laatste twee weken van 2023 was het alle hens aan dek wat betreft inbeslagnames en afstand van grote aantallen dieren. Zo moesten we het weekend van kerstmis 6 runderen in beslag gaan nemen.

We stelden een team samen en met het nodige materiaal gingen we ter plaatse. Helaas konden we alleen maar vaststellen dat het terrein voor voertuigen maar ook te voet ontoegankelijk was. Met veel moeite worstelden we ons tot bij de dieren (lees: zaten we tot boven onze knieën in modder en mest, verloren we laarzen, gingen we plat op onze buik, …) en uiteindelijk konden we 2 runderen, koe en kalf, verhuizen naar de sanctuary.
Ondertussen kregen we wel een goed beeld van het terrein en van de dieren. De runderen waren ondervoed en enorm hongerig en dorstig wat, hoe erg het ook klinkt, in ons voordeel speelde. De twee kalfjes dronken bij beide moederkoeien en ook de aanwezige vaars dronk bij 1 van de volwassen koeien. Verder was er nog een jonge stier die er maar wat bij hing. 
We besloten het rustig aan te pakken en deel 2 van de inbeslagname een week later te laten doorgaan. Elk kalfje was bij een moederkoe (al was het niet 100% zeker dat het hun echte mama was, maar ze konden drinken) en door de quasi ontoegankelijkheid van het terrein wisten we dat de eigenaar hen toch niet kon weghalen. Dat stelde ons genoeg gerust om een week de tijd te nemen. We besloten om dagelijks langs te gaan en de runderen te voeren op een vaste plek (een plek waar onze vangkraal min of meer geplaatst kon worden) om zo hen aan ons, het materiaal, … te laten wennen.

Zo gezegd, zo gedaan en een week later haalden we met ons team de 4 achtergebleven runderen op. Een vastgereden wagen en trailer en een ontevreden eigenaar maakten het ons niet makkelijk maar gelukkig hadden die zaken geen invloed op de runderen zelf.  We slaagden erin hen in alle rust en verrassend vlot naar de sanctuary te brengen.

Het uitladen van de eerste 2 runderen was al hartverwarmend. Hun reactie op eten, water, grote weide, …. was goud waard! Maar de hereniging op onze weide met de 4 andere runderen was nog prachtiger. Mama koe en haar kalf waren ontzettend blij elkaar terug te zien en de ganse kudde genoot zichtbaar van het opnieuw samenzijn èn de weide vol sappig gras :heart:.

Momenteel eten de runderen gras van de weide en voeren we hen bij met hooi, veel hooi! Op hun weide staat echter geen hooiruif en die is echt wel nodig om een grote baal hooi droog te houden. We werken voorlopig met kleine baaltjes hooi, maar dit is arbeidsintensief, tijdrovend èn duur. Zo’n ruif kost echter 1700 euro en daarvoor hebben we jullie hulp nodig!
Wil je 2024 inzetten met een goede daad? Weet dat elk centje, groot of klein, helpt bij het verzorgen van deze 6 prachtige runderen!

Uitgeteld maar tevreden wensen we jullie een prachtig en vooral diervriendelijk 2024!