Geiten

5 nieuwe bewoners

Twee weken geleden kwamen 5 geiten uit Nederland naar onze sanctuary. De geiten waren in beslag genomen en verbleven tijdelijk bij Akka’s ganzenparadijs. Het hoofd van de dierenpolitie zocht in Nederland tevergeefs naar een asiel waar ze terecht konden, maar vond dit niet. Ze nam dan contact op met asielen over de landsgrens heen en wij hadden nog plaats voor deze 5 lieverds. Dieren overnemen vanuit een ander land mag niet zomaar, dus brachten ze bij Akka’s ganzenparadijs alles in orde.

Bij ons werden de geiten 2 weken in quarantaine en ter observatie geplaatst alvorens ter adoptie te komen. Net voor deze 2 weken om waren werd bok Bram ziek. En niet zomaar ziek, hij werd ernstig ziek. Bram ademde heel moeilijk en had moeite met slikken waardoor we dachten aan een longontsteking. Op de radiografie├źn waren zijn longen echter zuiver, er werd wel vocht rond zijn hart gezien en bloedonderzoek toonde dat hij acuut nierfalen had en uitgedroogd was. Het zag er niet goed uit voor Bram. Omwille van zijn nieren en uitdroging konden er geen vochtafdrijvers voor het oedeem gegeven worden. Dat oedeem groeide echter met de minuut en Bram was apatisch en ontzettend zwak. Bram werd op de sanctuary zelf gehospitaliseerd en kreeg medicatie en vocht via infuus. We vreesden dat hij de nacht niet zou halen. De volgende dag was Bram nog zwak maar zichtbaar beter en nog een dag later huppelde Bram rond alsof er niets gebeurd was. Zeer tegen zijn zin moest hij nog in observatie blijven.


Tijdens Bram zijn hospitalisatie kregen 2 van zijn vrienden ook vreemde symptomen. Ze kregen acuut abcessen in de nek en mankten. We vreesden voor aandoeningen zoals CAE, … maar uiteindelijk bleek het een reactie op een vaccinatie die ze voor hun verrek uit Nederland hebben gekregen te gaan. Eind goed, al goed dus, maar het toont wel aan hoe belangrijk quarantaine en observatie is.