Over ons

Wil je op de hoogte blijven van onze sanctuary schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.

Missie

Forrest & Friends vzw is een dierenopvang voor dieren die uit de vee-industrie zijn gered, alsook dieren die verwaarloosd en/of gedumpt zijn. 

Sinds 2017 zetten we ons, samen met onze vrijwilligers, in om onze dieren een zo goed mogelijk leven te bieden. Onze opvang telde in 2020 ongeveer 300 dieren en is 11 hectare groot. De meerderheid van de dieren zijn vaste bewoners, maar Forrest & Friends is ook een varkensasiel. Voor onze hangbuikzwijntjes en hanen zijn we op zoek naar een gouden weide, een plaats waar ze zonder zorgen oud mogen worden. 

Sofie, Willy en Dimitri
Sissy, Lady, Sofie, Willy en Dimitri

Mathias, en Dimi
Mathias, Odette en Dimitri

Bij Forrest & Friends zijn de dieren de baas. Dat wilt zeggen dat hun zorg altijd op de eerste plaats komt. 

Wij vinden dat alle dieren een leven verdienen zoals de dieren op onze sanctuary, daarom doen we ook  aan educatie en sensibilisering. Wist je dat een varken even intelligent is als een driejarig kind, dat runderen banden smeden voor het leven en dat kalkoenen heel erg veel affectie tonen wanneer je goed voor ze zorgt?

Door rondleidingen te houden en informatie te verstrekken via onze kanalen werken we aan een toekomst waarin dieren niet meer als voedsel, entertainment, kleding, testobject of koopwaar worden beschouwd. Want, als we gelukkig en gezond kunnen leven zonder anderen te pijnigen, waarom zouden dat dan niet doen? 

Varkensasiel

Forrest & Friends is eveneens door de Vlaamse overheid erkend als varkensasiel.

Waarom kozen we ook om een asiel te zijn? Als asiel kunnen we dieren ter adoptie stellen. We zijn onze opvang gestart in de eerste plaats voor hangbuikvarkens. Deze dieren worden vaak gekocht als schattig biggetje, maar worden ook groot, de schattigheid verdwijnt en ze worden gedumpt, naar asielen gestuurd of gewoon verwaarloosd.

Asielen kennen deze problematiek en nemen dan ook vaak geen hangbuikvarkens meer aan. Wekelijks krijgen we de vraag om varkens op te vangen, dit is onhoudbaar voor asielen die niet toespitsen op varkens.

Daarom voorzien we in onze opvang plaats voor herplaatsers. 

Sofie en Memphis
Sofie en Memphis

Ontstaan

Charel en Dimitri
Charel en Dimitri

In september 2017 richtten Dimitri en Sofie, Forrest & Friends VZW op. 

Beide dierenartsen zijn van jongs af aan al vrijwilligers bij verschillende dierenasielen. Dierenarts worden was voor hen dan ook een logische stap. Ze speelden al langer met het idee om een dierenopvang voor dieren uit de landbouw op te richten maar een opvang is niet hetzelfde als een asiel.

Na heel wat denkwerk en planning besloten Dimitri en Sofie zowel een opvang als asiel op te richten. Zo kwam er een asiel waar dieren tijdelijk een thuis krijgen en waar we een nieuw nest voor hen zouden zoeken én een opvang of sanctuary waarbij dieren een permanente thuis krijgen op onze weides.

Het koppel besloot voor het asiel te focussen op (hangbuik)varkens en hanen, twee diersoorten die vaak als hobbydier worden gehouden en worden gedumpt. Maar naast het herplaatsen van varkens en hanen wilden Dimitri en Sofie andere dieren een kans geven om een leven te leiden dat vrij was van uitbuiting, pijn en gruwelijke dood. 

Wil je meer lezen over Forrest & Friends, lees hier ons interview met Dimitri.

Vandaag

Onze sanctuary en asiel telt dus twee oprichters die zich naast hun job hard inzetten voor de opvang. Daarnaast zijn er twee medewerker die deeltijds aan de slag zijn en we kunnen rekenen op 90 vrijwilligers voor en achter de schermen. 30 verzorgers zetten zich dag in dag uit, door weer en wind, in voor onze dieren.

Elke maand houden we een themadag waarbij vrijwilligers helpen met klusjes op te knappen. De voedselbank levert ons heel wat eten en ook Maya Seitanmakerij doneert wat van hun productieproces overblijft voor onze dieren. De financiële ruggengraat van onze werking zijn onze meters/peters/sponsors alsook de events die door onze vrijwilligers worden georganiseerd. 

Een nieuwe lichting verzorgers maakt kennis met de schapen
Een nieuwe lichting verzorgers maakt kennis met de schapen

Rondleiding

Heb je interesse in een rondleiding, klik dan hier en stuur een mailtje naar info@forrestandfriends.org.

Dimitri geeft een rondleiding

Ook nog dit

Heb je foto’s op onze sanctuary genomen die je erna gebruikt voor persoonlijke of commerciële doeleinden of voor liefdadigheid, gelieve ons dan te vermelden aub. Dat kan via een tag op instagram, facebook of door onze site te vermelden.